Fair Trade import: Det gode eksempel

Relevant indhold: 

Historien om LoveLou Jewellery

Læs her historien om LoveLou Jewellery

FairTrees

Vidste du, at også juletræer kan være en Fair Trade vare?

Fair Trade Danmarks medlemmer forhandler non-food-produkter, kendetegnet af designeres kreativitet og producenters håndværkssnilde. Varesortimentet består af brugskunst, kurve & tasker, smykker, glas, trævarer, tekstiler, sko legetøj, og møbler m.m.

I oktober 2012 indledte importør Huset ved Havet og Chitungwiza Arts centre i samarbejde med Fair Trade Danmark et projektsamarbejde for at fremme bæredygtig vækst og beskæftigelse i slumkvaterer uden for Zimbabwes hovedstad, Harare. Projektet har fokus på organisationsudvikling for organisationens 150 medlemmer og deres familier og på netværksarbejde for at sprede kendskabet til Chitungwiza Arts Centre i kunstkredse i Zimbabwe og blandt internationale organisationer. Desuden ønsker man at skabe en womens selfhelp group og ikke mindst at øge produktion af Shona Art, så skulptørerne kan nå andre og flere målgrupper med deres traditionelle stenkunst, både i regionen, såvel som nationalt og internationalt.

 Dette er bare et eksempel på det arbejde, som Fair Trade importørerne udfører i den 3. verden. Flere af foreningens importører producerer selv varerne i samarbejde med små, Fair Trade godkendte producenter i den 3. verden. Fælles for Fair Tade Danmarks importører er, at hver importør sikrer sig:

  • at producenter og eksportører lever op til de krav, der stilles til Fair Trade produktion og handel,
  • yder forudbetaling for varerne eller skaffer adgang til andre former for kredit, hvis det ønskes,
  • fremmer afsætningen ved f.eks. gennem markedsundersøgelser at klarlægge afsætningsmuligheder for Fair Trade produkterne.

Importøren skal give tilbagemelding til producenten om, hvilke krav produkterne skal opfylde for at leve op til det skandinaviske marked. Desuden skal importøren prøve at etablere varige handelsforbindelser med producenterne, foruden at støtte producenterne med teknisk bistand, produktudvikling og uddannelse.