En snak om juletræer til den store globale kaffeslabberas

PRESSEMEDDELELSE 11-05-2016:

Brædstrup: Den georgiske honorærkonsul Marianne Bols byder i morgen – i forbindelse med de kommende dages mange World Fair Trade-arrangementer - på en bæredygtig kop kaffe og en snak om juletræsproduktion og socialt udviklingsarbejde i Georgien

Når der de næste dage overalt i verden inviteres til ’verdens største kaffepause’ i forbindelse med World Fair Trade-dagene, bliver der ét sted sat fokus på noget så usædvanligt – i hvert fald dømt efter årstiden – som juletræsproduktion.

Det er Marianne Bols, fra Det Georgiske Konsulat i Danmark, der i samarbejde med Fair Trade Danmark vil benytte den store globale kaffeslabberas, til at hejse flaget for et område, der står hendes hjerte nært.

- World Fair Trade-dagene, hvor folk mødes overalt på kloden og drikker Fair Trade-kaffe, har til formål at skabe opmærksomhed om arbejdsforhold og bæredygtig produktion af varer. Derfor er det helt oplagt, at vi benytter anledningen til at sætte fokus på, hvordan vi sikrer et godt miljø og ordentlige arbejdsvilkår for de georgiere, der bidrager til den danske juletræsproduktion, som i dag er en milliardindustri, siger Marianne Bols, indehaver af Fair Trees ved Brædstrup i Midtjylland.

Det Georgiske Konsulat holder derfor åbent hus torsdag den 12. maj fra kl. 15-17, hvor alle nysgerrige – det gælder både lokale og andre med interesse for Fair Trade er velkomne til Fair Trade-kaffe og chokolade.

Træer og tandklinik

Marianne Bols står bag det internationale koncept Fair Trees, det vil sige juletræer med det bæredygtige Fair Trade-stempel. Et koncept, som har bidraget til at sikre vigtige sociale udviklingstiltag og ordentlige sikkerhedsforhold for georgiske kogleplukkere i den fattige georgiske region Ambrolauri, hjemegn for Fair Trees-juletræsfrøene. For Marianne Bols er det helt afgørende, at den Fair Trade-bonus på 5 kroner, som hvert solgt juletræ giver tilbage til udvikling i Georgien, udmønter sig i konkrete og synlige tiltag.

- Fair Trees har åbnet en tandklinik i regionen, hvilket har stor betydning for en lang række georgiske børn, for hvem et tandlægebesøg ellers ikke havde været muligt, siger Marianne Bols og peger også på, hvordan Fair Trees Fonden i samarbejde med verdensnaturfonden WWF Kaukasus er med til uddanne georgiske børn i, hvordan man tager hensyn til naturen.

Og det er tiltag som disse, som hun ønsker at udbrede kendskabet til, når hun på vegne af det Det Georgiske Konsulat inviterer på Fair Trade-kaffe.

- Udover at folk selvfølgelig skal have mulighed for at nyde en rigtig god kop kaffe, så håber jeg også, at de har lyst til at høre om, hvordan vi som vestlige producenter kan investere i udvikling i lande som Georgien, samtidig med, at vi skaber bæredygtig produktion herhjemme, siger Marianne Bols.

Åbent Hus med bæredygtig kaffe

Det Georgiske Konsulat holder i samarbejde med Fair Trade Danmark åbent hus torsdag den 12. maj fra kl. 15-17, Løvetvej 30, 8740 Brædstrup.

Der vil være mulighed for rundvisning på juletræsarealerne, som ikke blot er Fair Trees men også økologisk juletræsproduktion.

Alle er velkomne. Tilmelding til Marianne Bols: mbols@mfa.gov.ge

Fakta: World Fair Trade Challenge – ”Verdens Største Kaffepause” har til formål at bakke op om Fair Trade kaffebøndernes kampe mod klimaforandringer. Dagene finder sted den 13., 14. og 15. maj. https://www.fairtradechallenge.org/dk/hjem/. Dagene er et led i den internationale World Fair Trade-dag : http://wfto.com/events/world-fair-trade-day-2016

Fakta: Fair Trees

Fair Trees er et internationalt juletræskoncept godkendt af Fair Trade Danmark. Juletræerne bliver produceret under størst mulig hensyn til miljø og medvirker til forbedret arbejdsmiljø, uddannelse og udvikling. Mere end 90 % af alle juletræer, der sælges i Europa, dyrkes af frø fra Ambrolauri/Tlugi-proveniens i Georgien.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Marianne Bols, mail: mbols@mfa.gov.ge, tlf. 75 76 00 43, www.fairtrees.dk

Marianne Bols

Honorary Consul of Georgia