er meget mere end bare forretning. Kort sagt betyder Fair Trade at producenterne i den 3. verden får en fair pris. Det lyder enkelt og selvfølgeligt, men for de små producenter i Afrika, Latinamerika og Asien er de lave priser på verdensmarked et dagligt mareridt, der driver dem ud i fattigdom og en tilværelse, hvor livet er en kamp for overlevelse. Fair Trade organisationer ønsker at ændre dette og give producenterne en værdig tilværelse.
Den 25. september 2018 blev en ny Charter for Fair Trade offentliggjort, som er vedtaget af de store Fair Trade organisationer WFTO, FLO, EFTA og NEWS. Her defineres visionen for Fair Trade på følgende måde:
Fair Trade bevægelsen deler visionen om en verden, hvor handelsstrukturer og praksis er baseret på retfærdighed, ligestilling og bæredygtig udvikling, således at alle mennesker kan opretholde et anstændigt og værdigt liv og fuldt ud realisere deres muligheder gennem deres arbejde.
Med opbakning fra forbrugerne er Fair Trade organisationer aktivt engageret i at støtte producenterne samt skabe opmærksomhed om behovet for at ændre reglerne og praksis ved konventionel handel.
En udførlig fremstilling af Fair trade bevægelsens baggrund og arbejde kan downloade her: The international Fair Trade Charter
Et godt eksempel:
I den meget fattige nordlige del af Ghana har der været en tradition for, at bønderne supplerer deres meget beskedne indtægter fra selvforsynings-landbrug med salg af flettede kurver, produceret uden for regntiden. Kurvene blev solgt på de lokale markeder, men salgspriserne var meget svingende.
Ved at udvikle salgbare produkter, betale en fair pris over markedsniveau og skabe en stabil efterspørgsel, lykkedes det Hammershus Fairtrade at løfte folk op over fattigdomsgrænsen, give dem mulighed for at forsørge sig selv og deres familie og betale skolegang til deres børn. Altså yde en fair hjælp-til-selvhjælp.
Fair Trade bygger nemlig på det gamle slogan ”trade not aid”, d.v.s. at man bør satse på retfærdig handel frem for bistand. Fair Trade adskiller sig således fra traditionel udviklingsbistand, hvor der er en afsender og en ofte passiv modtager, ved i høj grad at involvere mennesker i deres egen udvikling.
Essensen af Fair Trade er at respektere menneskelig værdighed ved at anerkende, at fattige mennesker ofte kan og vil selv, blot de får mulighed for at handle på retfærdige vilkår samt støtte til at opnå markedsadgang