Mange virksomheder bruger efterhånden begreber som ”fair trade”, ”bæredygtig og etisk produktion” samt ”socialt ansvar” som en del af deres markedsføring. Derfor er det vigtigt at have nogle grundlæggende retningslinjer der sikrer, at de produkter der bliver lanceret som fair trade, også er det og ikke bare er en del af en smart markedsføringskampagne.
For mange år siden begyndte Fair Trade aktører at udvikle overvågnings- og certificeringssystemer – både på nationalt og internationalt plan. I overensstemmelse med de to hovedlinjer i Fair Trade bevægelsen findes der 2 forskellige certifikater:
På den ene side er Fair Trade produkter forsynet med et certifikat fra FLO (Fairtrade Labelling Organizations). Forbrugerne finder de såkaldte Fairtrade-varer (Fair Trade i et ord) i almindelige supermarkeder eller hos en discounter. Fair Trade kriterierne gælder kun for den pågældende vares indgredienser og siger ikke noget om den respektive producent eller forhandlers forretningspraksis.
På den anden side findes WFTOs certifikater især på non-food-varer, som garanterer at Fair Trade kriterierne ikke kun gælder for produktet, men også for alle aktører, der er involveret i fremstilling og distribution.
For at skabe et troværdigt dansk certifikat for at en vare er produceret, importeret og solgt efter Fair Trade principper, forestår og udvikler Fair Trade Danmark en uafhængig og troværdig godkendelses- og monitoreringsordning for importører og butikker i Danmark, baseret på WFTOs 10 Fair Trade standarder. Derudover sørges for, at regler for brug af FTDs logo bliver overholdt.
Godkendelse og evaluering varetages enten af WFTO eller det uvildige, eksterne kontroludvalg EMU under Fair Trade Danmark bestående af ressourcepersoner med stor viden om og erfaring fra bl.a. Fair Trade og udviklingslande. Udvalgets primære ansvarsområder er behandling af ansøgninger om Fair Trade godkendelse fra butikker og importører, samt monitorering af allerede godkendte butikker og importører. Hvert andet år skal godkendte butikker og importører evalueres.
Udvalget består af 3 medlemmer:
Signe Pejstrup: Msc. Development and International Relations
Charlotte Bøgelund Frederiksen: Cand. Scient. Soc. Internationale Udviklingsstudier og Geografi
Gertrud Grabbert: Msc. Development and International Relations